czwartek, 3 listopada 2016

CHLEB GRYCZANO-PSZENNY




O tym, jak bardzo zdrowa jest mąka gryczana nie muszę nikogo przekonywać.Dosyć często staram się używać jej w kuchni, nie zawsze jednak produkty z jej udziałem są pochłaniane przez moje dzieci równie ochoczo, co z innymi typami mąk. W przypadku chlebów często moje Małe Paskudy dopatrywały (dosmakowały) się podstępu- z różnym więc skutkiem szło mi przemycanie gryki. Czasem zjadały ochoczo, czasem krzyczały "ofujstwo". Ten chleb jednak to ewenement- od upieczenia krzyczą: jeszcze! Chcą go na śniadanie, na kolacje i na kanapki do szkoły.
A dla nas, trochę starszych... To chleb ideał. Tak smaczny, jak niewiele chlebów. Piękny, (trochę rustykalny?), chrupiący i nieprzyzwoicie wręcz smaczny.
I jak tu nie kochać glutenu? ;)

Składniki



rozczyn1
  • 250 g mąki gryczanej
  • 200 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
rozczyn 2
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml wody
ciasto
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka ciepłej wody

do posypania:
  • otręby
Przygotowanie
W osobnych miskach wymieszajcie składniki obu rozczynów. Miski przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około 12-15 godzin.
Po 12-15 godzinach w 1 łyżce ciepłej wody rozpuśćcie drożdże. Połączcie je z resztą składników i rozczynami, zagniećcie ciasto- powinno być dosyć luźne i klejące. Odstawcie na około 30 minut.
Garnek żeliwny (lub foremkę) wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie ciasto, posypcie je otrębami, przykryjcie pokrywką i odstawcie na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte ciasto włóżcie razem z pokrywką do zimnego piekarnika i nastawcie temperaturę na 250 st. Po 30-40 minutach pieczenia ściągnijcie pokrywkę o dopiekajcie chleb przez kolejne 20-30 minut, jeśli trzeba zmniejszając temperaturę piekarnika (ja zmniejszam najczęściej do 200-220 st)- aby uniknąć przypalenia.
Upieczony chleb wyciągnijcie z garnka. Ostudźcie. 






przepis z książki Elizy Mórawskiej z kosmetycznymi zmianami

2 komentarze:

  1. Kocham chrupiącą skórkę od chleba!
    Przepis jest idealny.Na pewno spróbuję. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, jest! spróbuj i koniecznie daj nam znac jak Ci poszlo :) pozdrawiamy!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...