Składniki
na spód:
- 100 g solonych, prażonych orzechów arachidowych
- 100 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych, np digestive)
- 75 g masła
masa serowa:
- 600 g dobrze zmielonego twarogu
- 350 g masy kajmakowej
- 3 jaja
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
do posypania:
- karmel/kajmak ( w ilości dowolnej)
- posiekane słone orzeszki
Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 150 st. Przygotujcie tortownicę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem.
Teraz spód: masło roztopcie. Słone orzeszki zmiksujcie razem z herbatnikami, dodajcie roztopione masło, wymieszajcie. Masą wyłóżcie spód tortownicy.
Twaróg zmiksujcie z jajami, kajmakiem i mąką ziemniaczaną- nie miksujcie długo- napowietrzona masa pięknie urośnie podczas pieczenia, a potem spektakularnie opadnie. Wymieszaną masę wylejcie na przygotowany spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie 1 godzinę. Upieczony sernik zostawcie w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Masę kajmakową rozsmarujcie na jeszcze lekko ciepłym serniku, posypcie solonymi orzeszkami. Sernik jest gotowy, ale najsmaczniejszy będzie po kilkunastu godzinach w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz