niedziela, 27 listopada 2016

PLACUSZKI OWSIANO-BANANOWE


 Leniwe sobotnie śniadanie. Chyba wszystkim nam się tego bardzo chciało. Bez pośpiechu, bez nacisku wewnątrz głowy (szybciej, bo nie zdążymy). I... z prawie pusta lodówką. W gonitwie tygodnia po prostu nie zdążyliśmy zrobić zakupów. Zawsze odkładam wizyty w sklepach na później (serdecznie nie znoszę galerii handlowych, molochów i tłumów) i tym razem tak się złożyło, że weekend zastał nas bez zapasów (a weekend-czas święty- żadnego buszowania po sklepach).
Potrzeba matką wynalazku- ze znalezionych, rozrzuconych po kuchni składników stworzyliśmy placki doskonałe.
Jutro też je zrobimy :)

Składniki
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 3 jaja
  • 5-6 łyżek jogurtu greckiego
  • ok 8 łyżek mąki owsianej (skończyła się nam, więc zmieliłam płatki owsiane)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

  • masło klarowane lub dobry olej do smażenia
Przygotowanie
Banany obierzcie, włóżcie do miski i rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszajcie. Jeśli ciasto jest za gęste/ rzadkie dodajcie jogurtu lub mąki owsianej.
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Na gorący nakładajcie porcjami ciasto zachowując odstępy- placuszki trochę urosną.
Smażcie do osiągnięcia złotego koloru, usmażone kładźcie na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jedzcie z czym macie ochotę :)







3 komentarze:

  1. Jeszcze nie próbowałam z dodatkiem mąki owsianej. Muszę spróbować.https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń
  2. banan w placuszkach to zawsze świetny pomysł. pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...