Składniki
- ok 700-800 g filetów z ulubionej ryby (u nas miruna)
- 150 g kaszy jaglanej
- ok 500 g świeżego szpinaku
- 2 średnie cebule
- 250 g mascarpone
- ok 100 g (lub więcej) sera pecorino (lub innego dojrzewającego)
- masło klarowane do smażenia
- masło do wysmarowania formy
- dobra sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Kaszę ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu (pamiętając o przelaniu surowej kaszy wrzątkiem, aby usunąć ewentualną goryczkę).
Rybę umyjcie, jeśli trzeba usuńcie skórę, natrzyjcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawcie.
Cebulę obierzcie, pokrójcie. Szpinak umyjcie i posiekajcie. Zetrzyjcie ser.
Na maśle klarowanym zeszklijcie cebulę. Dorzućcie do niej posiekany szpinak, wymieszajcie i smażcie do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajcie mascarpone, wymieszajcie. Przyprawcie solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Nagrzejcie piekarnik do 200 st z termoobiegiem. Formę wysmarujcie masłem. Na dno wysypcie ugotowana kaszę jaglaną. Na kaszy ułóżcie surowe filety, przykryjcie je masą szpinakową i posypcie startym serem.
Pieczcie około 20-25 minut.
Najlepsza od razu po upieczeniu :)
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń