- 250 g masła
- 1 szkl drobnego cukru do wypieków
- 3 jaja
- 1 łyżka rumu
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 soczyste jabłka
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- cynamon do posypania
- sok z cytryny
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto:
mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Masło utrzyjcie z cukrem na jasną, puszystą masę- ucierajcie dosyć długo, około 5-8 minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem).
Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie plastry jabłek, posypcie cynamonem i brązowym cukrem.
Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz