czwartek, 4 sierpnia 2016

MAKARON Z CUKINIĄ W KREMOWYM SOSIE



Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 ser z niebieską pleśnią (ok 150 g ) - u nas "lazur"
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pomidorki koktajlowe
  • dobra sól, świeżo zmielony pieprz
  • odrobinę dobrego oleju lub oliwy i octu balsamicznego- do skropienia pomidorków
  • makaron

Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 190-200 st. Pomidorki umyjcie i razem z szypułkami ułóżcie na blasze do pieczenia. Skropcie delikatnie oliwą (olejem) i octem balsamicznym i pieczcie około 20 minut. Upieczone przełóżcie do miseczki.
W czasie pieczenia pomidorków ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiając w osobnym naczyniu  trochę wody z gotowania. 
Cukinię wyszorujcie i pokrójcie na dowolne kawałki- najlepiej na wstęgi- posłuży Wam do tego obieraczka do warzyw  :). Natkę pietruszki posiekajcie. Śmietankę wlejcie do rondelka i ustawcie na kuchence na niewielkim płomieniu. Dodajcie pokruszony ser i podgrzewajcie, aż się rozpuści. Do sosu śmietanowego wrzućcie cukinię, wymieszajcie dokładnie. Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu, aż cukinia zmięknie- zwykle zajmuje to kilka minutek. Spróbujcie, przyprawcie do smaku, jeśli sos jest zbyt gęsty wlejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu.
Makaron wymieszajcie z sosem, posypcie obficie posiekaną natka pietruszki. Podawajcie z upieczonymi pomidorkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...