Składniki
- 1 średnia cukinia
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 ser z niebieską pleśnią (ok 150 g ) - u nas "lazur"
- pół pęczka natki pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- dobra sól, świeżo zmielony pieprz
- odrobinę dobrego oleju lub oliwy i octu balsamicznego- do skropienia pomidorków
- makaron
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 190-200 st. Pomidorki umyjcie i razem z szypułkami ułóżcie na blasze do pieczenia. Skropcie delikatnie oliwą (olejem) i octem balsamicznym i pieczcie około 20 minut. Upieczone przełóżcie do miseczki.
W czasie pieczenia pomidorków ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiając w osobnym naczyniu trochę wody z gotowania.
Cukinię wyszorujcie i pokrójcie na dowolne kawałki- najlepiej na wstęgi- posłuży Wam do tego obieraczka do warzyw :). Natkę pietruszki posiekajcie. Śmietankę wlejcie do rondelka i ustawcie na kuchence na niewielkim płomieniu. Dodajcie pokruszony ser i podgrzewajcie, aż się rozpuści. Do sosu śmietanowego wrzućcie cukinię, wymieszajcie dokładnie. Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu, aż cukinia zmięknie- zwykle zajmuje to kilka minutek. Spróbujcie, przyprawcie do smaku, jeśli sos jest zbyt gęsty wlejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu.
Makaron wymieszajcie z sosem, posypcie obficie posiekaną natka pietruszki. Podawajcie z upieczonymi pomidorkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz