Składniki
- ok 250 g makaronu
- brokuły
- 200 g mascarpone
- 50 g gorgonzoli
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki. Ugotujcie, najlepiej na parze.
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ( ja gotuję z dodatkiem wody z gotowania brokułów). W czasie gotowania makaronu przygotujcie sos:
Na maśle zeszklijcie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajcie mascarpone, gorgonzolę, podgrzewajcie na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia serów. Wlejcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajcie miętę, sól i pieprz. Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie.
Do sosu włóżcie brokuły i ugotowany makaron, delikatnie wymieszajcie.
Podawajcie od razu.
Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki. Ugotujcie, najlepiej na parze.
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ( ja gotuję z dodatkiem wody z gotowania brokułów). W czasie gotowania makaronu przygotujcie sos:
Na maśle zeszklijcie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajcie mascarpone, gorgonzolę, podgrzewajcie na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia serów. Wlejcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajcie miętę, sól i pieprz. Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie.
Do sosu włóżcie brokuły i ugotowany makaron, delikatnie wymieszajcie.
Podawajcie od razu.
pysznie wygląda, dawno nie jadłam brokuł także z wielką przyjemnością (moc Twoich zdjęć ;)) się skuszę, a co do aksamitnego sosu to gorąco polecam dressing ziołowy develey albo jogurtowy, genialnie smakuje niemalże ze wszystkimi potrawami na ciepło i na zimno, bye
OdpowiedzUsuńo jej! nie dość że brokuły to jeszcze te pyszne seery! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)