środa, 11 lutego 2015

MAKARON Z BROKUŁAMI W AKSAMITNYM SOSIE


Składniki

  • ok 250 g makaronu
  • brokuły
  • 200 g mascarpone
  • 50 g gorgonzoli
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki. Ugotujcie, najlepiej na parze.
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ( ja gotuję z dodatkiem wody z gotowania brokułów). W czasie gotowania makaronu przygotujcie sos:
Na maśle zeszklijcie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajcie mascarpone, gorgonzolę, podgrzewajcie na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia serów. Wlejcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajcie miętę, sól i pieprz. Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie. 
Do sosu włóżcie brokuły i ugotowany makaron, delikatnie wymieszajcie.
Podawajcie od razu.


2 komentarze:

  1. pysznie wygląda, dawno nie jadłam brokuł także z wielką przyjemnością (moc Twoich zdjęć ;)) się skuszę, a co do aksamitnego sosu to gorąco polecam dressing ziołowy develey albo jogurtowy, genialnie smakuje niemalże ze wszystkimi potrawami na ciepło i na zimno, bye

    OdpowiedzUsuń
  2. o jej! nie dość że brokuły to jeszcze te pyszne seery! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...