Komentarz oczywiście nie jest potrzebny.
Jedna z naszych najlepszych.
Dodatki?
Freestyle.
Improwizujmy więc:
Składniki
- 2 szkl mąki pszennej+ trochę do podsypania stolnicy
- 3/4 szkl letniej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 3 łyżki dobrego oleju/oliwy (używam często oleju z suszonych pomidorów)+ odrobina do wysmarowania misy
- 1 łyżeczka dobrej soli
+ ulubiony sos i dodatki, zioła etc.
Przygotowanie
Do misy robota albo miski (jeśli zagniatać będziecie ręcznie) wlejcie ciepłą wodę, wsypcie suszone drożdże i przesiane pół szklanki mąki. Odstawcie na kwadrans, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.
Po kwadransie dodajcie pozostałą mąkę, sól i oliwę, zagniećcie miękkie ciasto (używając miksera z odpowiednią końcówką-hakiem wyrabiajcie około 5 minut). Uformujcie kulę, przełóżcie do wysmarowanej oliwą misy, nakryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aż ciasto podwoi objętość).
Oczekując na ciasto przygotujcie ulubiony sos i dodatki. Nagrzejcie piekarnik do 220 st.
Wyrośnięte ciasto przełóżcie na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnijcie palcami do pożądanego przez Was kształtu ( z tego przepisu wyjdą dwie klasyczne, okrągłe lub jedna duża (ok 30x45 cm) pizza). Pozostawcie na około kwadrans.
Po kwadransie na ciasto nałóżcie ulubiony sos i dodatki.
Pieczcie do zarumienia, zwykle około 10-15 minut.
Przepis na ciasto Davida Lebovitza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz