Składniki
- 50-75 g płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 2-3 łyżki sezamu (można zamienić jednym z pozostałych składników)
- 200 g dobrej, mlecznej czekolady
- 2 duże łyżki miodu
- 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 30 g masła
- spora szczypta dobrej, niezbyt drobnej soli (morskiej, himalajskiej etc)
Przygotowanie
Przygotujcie formę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia ( u mnie forma 18x23 )
Orzechy, migdały, płatki owsiane i sezam uprażcie z solą na suchej patelni (uważając, żeby się nie przypaliły). Odstawcie.
Do rondla włóżcie połamaną czekoladę, masło, miód, wlejcie mleko. Podgrzewajcie, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Do gładkiej już masy wsypcie uprażone wcześniej dodatki, wymieszajcie w miarę dokładnie i wyłóżcie do przygotowanej wcześniej formy.
Wygładźcie wierzchem łyżki, wstawcie do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Stężoną masę pokrójcie na dowolne fragmenty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz