wtorek, 24 lutego 2015

DOMOWE BATONIKI CZEKOLADOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ORZECHAMI


Składniki

  • 50-75 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki sezamu (można zamienić jednym z pozostałych składników)
  • 200 g dobrej, mlecznej czekolady
  • 2 duże łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 30 g masła
  • spora szczypta dobrej, niezbyt drobnej soli (morskiej, himalajskiej etc)

Przygotowanie
Przygotujcie formę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia ( u mnie forma 18x23 )
Orzechy, migdały, płatki owsiane i sezam uprażcie z solą na suchej patelni (uważając, żeby się nie przypaliły). Odstawcie.
Do rondla włóżcie połamaną czekoladę, masło, miód, wlejcie mleko. Podgrzewajcie, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Do gładkiej już masy wsypcie uprażone wcześniej dodatki, wymieszajcie w miarę dokładnie i wyłóżcie do przygotowanej wcześniej formy.
Wygładźcie wierzchem łyżki, wstawcie do lodówki na kilkadziesiąt minut. 
Stężoną masę pokrójcie na dowolne fragmenty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...