piątek, 13 lutego 2015

EKSPRESOWE, ŚNIADANIOWE MUFFINKI BANANOWE


Składniki
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jaja
  • 120-150 g (w zależności od tego jak słodkie są banany, albo na jaką słodycz macie ochotę) drobnego trzcinowego cukru (ja zawsze cukier mielę w młynku)
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 180 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • garść ( lub kilka garści ) posiekanych ulubionych orzechów
na górę:
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub innych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka grubego cukru trzcinowego
Przygotowanie
Zajmuje dokładnie tyle, ile trwa nagrzanie piekarnika.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st.
Roztopcie masło, lekko przestudźcie. W tym czasie obierzcie banany, rozgniećcie je w misce widelcem. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki (prócz składników na posypkę) i wymieszajcie je łyżką, dosyć szybko i niedbale. Składniki na posypkę połączcie ze sobą.
Foremki na muffinki napełniajcie ciastem do około 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypcie przygotowaną posypką i włóżcie do piekarnika.
Pieczcie około 15-18 minut.
Z podanych składników wychodzi nam około 15-17 sztuk.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...