Składniki
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 2 jaja
- 120-150 g (w zależności od tego jak słodkie są banany, albo na jaką słodycz macie ochotę) drobnego trzcinowego cukru (ja zawsze cukier mielę w młynku)
- 120 g rozpuszczonego masła
- 180 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- garść ( lub kilka garści ) posiekanych ulubionych orzechów
na górę:
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub innych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka grubego cukru trzcinowego
Przygotowanie
Zajmuje dokładnie tyle, ile trwa nagrzanie piekarnika.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st.
Roztopcie masło, lekko przestudźcie. W tym czasie obierzcie banany, rozgniećcie je w misce widelcem. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki (prócz składników na posypkę) i wymieszajcie je łyżką, dosyć szybko i niedbale. Składniki na posypkę połączcie ze sobą.
Foremki na muffinki napełniajcie ciastem do około 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypcie przygotowaną posypką i włóżcie do piekarnika.
Pieczcie około 15-18 minut.
Z podanych składników wychodzi nam około 15-17 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz