środa, 4 marca 2015

MAŚLANE BRIOSZKI



Nasz ulubiony typ ciasta. 
Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości.
Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie.
Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana.
I do tego kruszonka!
Smacznego :)
Składniki
  • 55 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 80 g + łyżeczka cukru
  • 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550)
  • 4 jaja
  • 180 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • rozmącona jajo do posmarowania bułeczek
kruszonka:
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 75 g mąki
Przygotowanie
Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Dodajcie rozczyn drożdży i jaja i zacznijcie zagniatanie- kiedy składniki połączą się, dodajcie kawałki miękkiego masła
i wyrabiajcie ciasto dalej (ja pomagam sobie mikserem z hakiem)- około 10 minut- aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie taka potrzeba podsypcie ciasto delikatnie mąką, pamiętajcie jednak, że to ciasto jest bardzo luźne i nie zachowuje kształtu- ale tak właśnie ma być. Misę z ciastem nakryjcie folią i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po dwóch godzinach ciasto przełóżcie na oprószony mąką blat, lekko zagniećcie. Podzielcie na około 15 małych bułeczek. Bułeczki układajcie obok siebie z zachowaniem sporych odległości- bardzo urosną- w formie do brioszek lub w tortownicy. Przykryjcie folią i odstawcie na kolejne 1,5-2 godz.
Oczekując na ciasto przygotujcie kruszonkę- składniki połączcie ze sobą, wymieszajcie aż utworzą "mokry piasek"
Piekarnik nagrzejcie do 175 st bez termoobiegu.
Bułeczki posmarujcie rozmąconym jajem, posypcie kruszonką. Pieczcie około 20-25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...