To naprawdę jeden z najsmaczniejszych serników, jakie miałam okazje zjeść. Delikatny, aksamitny, z lekką, kawową nutką.
Bez potrzeby rozpisywania się -pozycja obowiązkowa :)
Składniki
- 250 g mascarpone
- 250 g serka śmietankowego
- 150 ml śmietanki tortowej 30 %
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki gorącej wody
- kakao do dekoracji
- 150 g gorzkiej czekolady
- 75 ml śmietanki tortowej
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
spód:
- 150 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 50 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie
Przygotujcie tortownicę 21 cm, wysmarujcie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksujcie razem z roztopionym masłem na "mokry piasek". Wyłóżcie nim przygotowaną formę do pieczenia mocno dociskając do dna (np spodem łyżki). Wstawcie na kilkanaście minut do lodówki.
Nagrzejcie piekarnik do 150 st bez termoobiegu, z termoobiegiem do 130 st.
W wodzie rozpuśćcie kawę.
Mascarpone, serek, śmietanę, cukier, mąkę i ekstrakt z wanilii zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie żółtko i jaja, zmiksujcie, dolejcie rozpuszczoną kawę, dokładnie wymieszajcie.
Masę serową wlejcie na przygotowany spód. Wstawcie do piekarnika, pieczcie około 1,5 godz (ciasto powinno być ścięte po bokach i lekko luźne w środku). Zostawcie w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do zupełnego ostudzenia ciasta.
Wystudzone ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotujcie polewę: do rondelka wlejcie śmietankę i wsypcie kawę,wymieszajcie, aby dokładnie się rozpuściła. Dodajcie połamaną czekoladę i podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia czekolady, dokładnie wymieszajcie, aby otrzymać aksamitną polewę.
Nieco przestudzoną polewą posmarujcie schłodzony sernik. Wstawcie na chwilę do lodówki, aby polewa stężała.
Przed podaniem posypcie obficie kakaem.
Przepis na sernik Erica Lanlard'a
Bardzo ładny sernik- puszysty, no i z kawową nutką:) W sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuń