Wieczorny, ciepły deszcz dał znać o tym, że lato tuż tuż. Przypomniał mi o zeszłorocznych, pięknych wakacjach, a przecież nic tak nie odświeża pamięci jak smaki. Podzielę się z Wami kilkoma i naprawdę nie wiem dlaczego do tej pory tego nie zrobiłam.... Dziś zapraszam na grecki dip.
Składniki
250 g twardego sera feta
1 zielona papryczka chili
1 czerwona papryczka chili
2 łyżeczki octu winnego
4 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Papryczki umyjcie, przekrójcie na pół i usuńcie pestki. Podsmażcie na patelni lub zgrillujcie, następnie ściągnijcie skórkę z obu papryczek. Powinna sama odchodzić. Wrzućcie do blendera wszystkie składniki i zmiksujcie na jednolitą masę. Dip gotowy! Świetnie nadaje się zarówno do świeżego pieczywa jak i jako dip np do naszych chipsów z polenty.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńJeśli mam być szczera, wygląda dużo gorzej niż smakuje ;)
UsuńJadłam to kiedyś na wakacjach w Grecji, było fantastyczne :) Muszę wykorzystać ten przepis.
OdpowiedzUsuń