czwartek, 22 maja 2014

FRAPPE - GRECKA KAWA MROŻONA

W upalny dzień nic tak dobrze nie działa jak mrożona frappe. Nie tylko chłodzi. Daje nam zastrzyk wspaniałej energii. Siostry dostały jej dziś tyle, że biegną na koncert. Wy chłodźcie więc swe ciała, a my wracamy do lat młodzieńczych ;)




Składniki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru brązowego
kostki lodu
zimna woda

Przygotowanie
Przyrządzenie takiej frappe jest banalne. Kawę i cukier brązowy zalejcie ok. 50 ml zimnej wody. Mieszankę ubijajcie spieniaczem do mleka. Jeśli nie macie wymieszajcie w shakerze lub słoiczku mocno potrząsając kilka minut. Kiedy powstanie piana do szklanki wrzućcie kilka kostek lodu, wlejcie mieszankę z pianą i dopełnijcie zimną wodą. W upalne dni to prawdziwe wybawienie :)


Akcja lodowa 2014

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tę wersję kawy mrożonej. To była pierwsza kawa jakiej w życiu próbowała, a przepis na nią przywiozła moja ciocia rzeczywiście z Grecji. Pozdrawiam - miło powspominać

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...