To jedno z naszych najlepszych i najczęściej robionych dań na obiad.
Bardzo szybki, bardzo aromatyczny i nadzwyczaj smaczny makaron.
Dzieciaczki szczęśliwe, my najedzeni i jeszcze tyle nam czasu zostało…:)
Na wszystko.
Mimo, że bez mięsa.
Składniki
500 g dowolnego makaronu
2 puszki dobrej jakości pomidorów
4 ząbki czosnku
2 cebule
kilka gałązek bazylii
3 garście świeżo startego parmezanu
3 łyżki octu balsamicznego
500 g ricotty
suszone zioła ( oregano!)
chili w płatkach, sól himalajska, pieprz
ok pół łyżeczki cukru
dobry olej
masło klarowane
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Ricottę wyciągnijcie z opakowania, natrzyjcie suszonymi ziołami, chili, solą, pieprzem i olejem. Ustawcie na blasze i włóżcie do piekarnika na minimum 20 minut (powinien stwardnieć i być pięknie zarumieniony).
Posiekajcie cebulę i czosnek. W rondlu rozgrzejcie masło, wrzućcie posiekane warzywa i smażcie powolutku, aż staną się miękkie i słodkie. Podsmażcie jeszcze chwilę, dodajcie pomidory w puszce i gotujcie na bardzo małym ogniu około kwadransa. Pomidory rozgniećcie widelcem, dodajcie cukier, ocet balsamiczny, sól i pieprz- powinien powstać sos pomidorowy.
Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiając trochę wody z gotowania. Do rondla z sosem wrzućcie ugotowany makaron, parmezan, porwane listki bazylii, wymieszajcie wszystko ( jeśli sos jest zbyt gęsty, dolejcie trochę pozostawionej wody z gotowania), przyprawcie. Nakładajcie na talerze i posypujcie obficie pokruszoną, pieczoną ricottą.
Niepozorne, ale przepyszne.
Przepis Jamiego Olivera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz