wtorek, 27 maja 2014

MUFFINKI Z BANANAMI I MASŁEM PALONYM


Dzień Mamy był przepiękny.
 Jestem mamą z krótkim dosyć stażem (ale za to jakim intensywnym), więc każde dodatkowe wyznanie miłości moich dzieci wprawia mnie w nieprzerwane wzruszenie. Potulnieję, cichnę,  dla "małych moich zakochanków" jestem gotowa niemalże na wszystko. I oni o tym wiedzą. 
Przed snem moje Dziecię poprosiło o babeczki na drugie śniadanie do szkoły na następny dzień. Cóż więc wzruszona, zakochana, posłuszna mama robi nocą, w Dzień Mamy? 
Najlepsze Babeczki na Świecie.

Składniki
3 dojrzałe (a nawet przejrzałe banany)
80 g masła
1 jajo
190 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli

kruszonka:
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka zimnego masła
75 g cukru trzcinowego

Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 190 st, przygotujcie blachę do pieczenia babeczek.
 Rozpuśćcie masło w rondlu, do momentu aż trochę zbrązowieje, lekko przestudzcie. Widelcem rozgniećcie banany, włóżcie do miski, wymieszajcie z jajkiem i przestudzonym masłem. W drugiej misce zmieszajcie oba rodzaje cukru z przesianą mąką, solą,  proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną ( a więc suche składniki). Składniki suche zmieszajcie ze składnikami mokrymi tylko do połączenia składników. Ciasto rozłóżcie do przygotowanych foremek.
Przygotujcie kruszonkę: podane składniki wyróbcie palcami aż powstanie "mokry piasek". Kruszonką posypcie przygotowane do pieczenia muffinki.
Pieczcie około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekajcie kilka minutek, wyjmijcie i wystudzcie.







korzystałam z przepisu znalezionego w "Kuchni"

2 komentarze:

  1. Najlepsze Babeczki na Świecie zrobione przez Najlepszą Babeczkę na Świecie... się wie! :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...