wtorek, 11 listopada 2014

CIASTKA CZEKOLADOWE - CHOCOLATE CHIP COOKIES


Składniki

  • 100 g masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 150 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao (bez cukru)
  • szczypta soli
  • 300 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Posiekajcie czekoladę, nagrzejcie piekarnik do 160 st (bez termoobiegu).
Masło zmiksujcie razem z cukrem na puszystą masę, dodajcie jajo i miksujcie dalej. Pozostałe suche składniki- mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiejcie i wmieszajcie do masy, dodając pod koniec mleko.
Przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Dużą łyżką nabierajcie masę, uformujcie w dłoniach kulkę i układajcie na przygotowanej wcześniej blasze. 
Pieczcie około 12-14 minut. Po upieczeniu ciasteczka będą jeszcze miękkie, po kilku minutach zaczną lekko twardnieć.




1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...