Składniki
- 100 g masła
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 150 g mąki
- 50 ml mleka
- 1 jajo
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao (bez cukru)
- szczypta soli
- 300 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Posiekajcie czekoladę, nagrzejcie piekarnik do 160 st (bez termoobiegu).
Masło zmiksujcie razem z cukrem na puszystą masę, dodajcie jajo i miksujcie dalej. Pozostałe suche składniki- mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiejcie i wmieszajcie do masy, dodając pod koniec mleko.
Przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Dużą łyżką nabierajcie masę, uformujcie w dłoniach kulkę i układajcie na przygotowanej wcześniej blasze.
Pieczcie około 12-14 minut. Po upieczeniu ciasteczka będą jeszcze miękkie, po kilku minutach zaczną lekko twardnieć.
o świetne:) czekoladowe ciasteczka są pyszne:)
OdpowiedzUsuń