wtorek, 4 listopada 2014

DYNIOWE CIASTECZKA -WHOOPIE PIES


Pyszne, wilgotne, mięciutkie ciasteczka. Do przełożenia czym tylko chcecie ( u nas wersja z czekoladowymi powidłami ). Dzieciaczki pokochały je od pierwszego kęsa. 
I jeszcze ta dynia… :)

Składniki
  • 1 szkl puree z dyni (wg tego przepisu )
  • 2/3 szkl drobnego cukru trzcinowego
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 1/4 szkl oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • powidła lub dowolny krem do przełożenia ciasteczek
Przygotowanie
W misie miksera umieśćcie pokrojone na małe kawałki masło i cukier, miksujcie przez kilka minut aby uzyskać gładką, jasną masę. Nadal miksując wąskim strumieniem dolewajcie olej, po około 2 minutach dodajcie jaja, następnie puree z dyni.  Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z pozostałymi składnikami suchymi (soda, proszek do pieczenia, przyprawy), dodajcie do masy dyniowej i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Na godzinę ciasto wstawcie do lodówki, w tym czasie przygotujcie blachę do pieczenia ciastek.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Łyżką nakładajcie ciasto na przygotowaną blachę, pieczcie około 12-15 minut (u nas wyszło dokładnie 13 minut). Ciasteczka studzcie na kratce, wystudzone przekładajcie dowolnym kremem, dżemem, powidłami ...


Przepis znalazlam na "Kwestia Smaku"

2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...