Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 200 ml śmietany kremówki (30 %)
- 100 g szynki parmeńskiej (lub innej, najlepiej dojrzewającej)
- 1-2 garście świeżo startego parmezanu
- sól (himalajska?), świeżo zmielony pieprz
- dowolny makaron
Przygotowanie
Szparagi umyjcie, odłamcie końcówki. Odkrójcie główki, odłóżcie je na bok, a pozostałe części pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry. Szynkę parmeńską pokrójcie w paski.
Rozgrzejcie rondel, włóżcie do niego pokrojona szynkę i chwilę przesmażcie. Dolejcie śmietanę, wrzućcie pokrojone szparagi (główki niech jeszcze poczekają na swoja kolej), wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie moc palnika i gotujcie sos do momentu, aż szparagi staną się miękkie (to dosłownie kilka minut). Chwilę przed końcem gotowania dołóżcie czekające główki- one zrobią się najszybciej. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W międzyczasie ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętając aby zostawić trochę wody z gotowania makaronu (odlejcie przy odcedzaniu)- dolejcie ją do sosu, jeśli wydaje się Wam zbyt gęsty.
Ugotowany makaron przełóżcie do naczynia, polejcie sosem, posypcie parmezanem i wymieszajcie. Podawajcie natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz