To jest właśnie ulubione danie moich Dzieciaczków.
Mojego Mężulka.
Mojej Mamuśki.
Mojej Siostrzyczki niekoniecznie (ale na to nie zwracajcie uwagi, ma chyba jakiś uraz czy coś;) ).
Przepyszny makaron ze szpinakiem, serami i śmietaną.
Nie będę nikogo zachęcać, to po prostu MUSICIE zrobić.
I już.
Składniki
makaron (obojętnie jaki, tutaj wykorzystałam pełnoziarniste tagliatelle mojej Siostrzyczki )
500 g szpinaku typu baby
150 ml śmietany kremówki
200 g mascarpone
2 garście parmezanu lub grana padano
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 szalotki
masło
oliwa
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ugotujcie makaron nie zapominając o pozostawieniu w kubku trochę wody, w której się gotował. W międzyczasie rozgrzejcie głęboką patelnię lub rondel. Skropcie oliwą, wrzućcie masło, potem czosnek, pokrojoną szalotkę i startą gałkę muszkatołową. Czekając, aż szalotka będzie szklista umyjcie szpinak i pokrójcie go. Wrzućcie go na patelnię i smażcie wszystko, aż szpinak przywiędnie i zrobi się ciemny. Przyprawcie teraz trochę, dodajcie śmietanę, mascarpone i trochę wody z gotowania makaronu. Zagotujcie powstały sos i jeszcze raz doprawcie.
Teraz czas na makaron. Wrzućcie go do sosu, dodajcie parmezan i wszystko razem wymieszajcie. Aby sos miał jedwabistą konsystencję musicie dolać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu- sos nie powinien być bardzo kleisty. Podawajcie natychmiast- ten makaron jest zbyt dobry, żeby na niego długo czekać :)
Klasyka i jakże pyszna :) szpinak, śmietana, ser.. Ah :) Zapraszam jeśli masz ochotę do mnie w odwiedziny. :)
OdpowiedzUsuńPyszne, jak dla mnie to obiad idealny :)
OdpowiedzUsuń