piątek, 1 maja 2015

CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI I SOSEM TOFFI


Składniki
  • 110 g masła
  • 110 g cukru pudru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki likieru Frangelico (lub innego, Waszego ulubionego )
  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 banan, obrany i pokrojony w plastry
  • do posypania cukier puder
sos toffi:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g brązowego cukru
  • 75 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
Najpierw przygotujcie sos toffi: wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, podgrzewajcie, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuściły się i połączyły, następnie doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie płomień i powoli gotujcie około 20 minut- sos powinien zgęstnieć i stać się gładki. 
Odstawcie do lekkiego przestudzenia.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem. Przygotujcie blachę do pieczenia (u mnie 25 cm x 20 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Masło roztopcie, lekko przestudzone wlejcie do misy. Wbijcie do niego jaja, wsypcie cukier puder, wlejcie likier i wymieszajcie. Dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszajcie do połączenia składników. Wlejcie łyżkę mleka, wsypcie czekoladę i pokrojone banany. Wymieszajcie.
Połowę ciasta wyłóżcie na przygotowana blachę. Rozsmarujcie na tym sos toffi i przykryjcie pozostałym ciastem. Zrobi się Wam lekki bałagan- toffi wypłynie w różnych miejscach, ale tak ma być :). 
Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 25-30 minut- góra powinna lekko popękać. Wyciągnijcie, przestudźcie, dopiero teraz krójcie (jeśli pokroicie mocno ciepłe, może trochę się rozwalić). Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.





zainspirował mnie przepis Katie Quinn Davies

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...