Składniki
- 110 g masła
- 110 g cukru pudru
- 3 jaja
- 2 łyżki likieru Frangelico (lub innego, Waszego ulubionego )
- 110 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 1 łyżka mleka
- 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- 1 banan, obrany i pokrojony w plastry
- do posypania cukier puder
sos toffi:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 150 g brązowego cukru
- 75 g masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
Najpierw przygotujcie sos toffi: wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, podgrzewajcie, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuściły się i połączyły, następnie doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie płomień i powoli gotujcie około 20 minut- sos powinien zgęstnieć i stać się gładki.
Odstawcie do lekkiego przestudzenia.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem. Przygotujcie blachę do pieczenia (u mnie 25 cm x 20 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Masło roztopcie, lekko przestudzone wlejcie do misy. Wbijcie do niego jaja, wsypcie cukier puder, wlejcie likier i wymieszajcie. Dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszajcie do połączenia składników. Wlejcie łyżkę mleka, wsypcie czekoladę i pokrojone banany. Wymieszajcie.
Połowę ciasta wyłóżcie na przygotowana blachę. Rozsmarujcie na tym sos toffi i przykryjcie pozostałym ciastem. Zrobi się Wam lekki bałagan- toffi wypłynie w różnych miejscach, ale tak ma być :).
Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 25-30 minut- góra powinna lekko popękać. Wyciągnijcie, przestudźcie, dopiero teraz krójcie (jeśli pokroicie mocno ciepłe, może trochę się rozwalić). Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.
zainspirował mnie przepis Katie Quinn Davies
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz