piątek, 3 marca 2017

MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z PIECZONEGO KALAFIORA W SOSIE SEROWYM


Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok 200-250 g makaronu
  • 1 "kopiasta" łyżka masła
  • 1 "kopiasta" łyżka mąki pszennej
  • ok 300 ml mleka 
  • 100 g cheddara + dowolna ilość do posypania zapiekanki
  • posiekana natka pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej
  • trochę oliwy/dobrego oleju
  • dobra sól, pieprz (moz-że być biały)
  • gałka muszkatołowa, również najlepiej świeżo starta
Przygotowanie
Piekarnik nastawcie do około 200 st. Kalafior umyjcie, podzielcie na różyczki. Skropcie olejem/oliwą, posypcie solą i pieprzem. Ułóżcie na blasze i wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 20-30 minut- aż osiągnie pożądany przez Was stan miękkości :)
Teraz czas na sos beszamelowy- składniki podałam trochę "na oko", więc nie trzymajcie się przepisu zbyt sciśle- jeśli trzeba dodajcie więcej masła, mąki lub mleka. Roztopcie na patelni masło, dodajcie mąkę i mieszając smażcie kilka minut- mąka powinna rozpuścić się w maśle, ale nie powinna zbyt mocno zmienić koloru. Teraz czas na mleko- dolewajcie je cały czas mieszając sos, aby nie powstały grudki, chwilę pozwólcie mu się pogotować (tylko nie przypalcie ;) ). Czas na starty cheddar, dodajcie go, wymieszajcie i pozwólcie mu się rozpuścić. Jeśli konsystencja sosu odpowiada Wam przyprawcie go- trochę pieprzu, soli i świeżo starta gałka muszkatołowa. Dodajcie musztardę francuską, wymieszajcie raz jeszcze. Sos gotowy.
Przygotujcie naczynie do zapiekania, zmniejszcie temperaturę piekarnika do około 180-190 st. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej, żeby nie był rozgotowany- pobędzie później jeszcze trochę w piekarniku. Jeśli wybraliście wariant z mięsem pokrójcie pierś z kurczaka i czosnek. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną pierś razem z czosnkiem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę przesmażcie i odstawcie.
Upieczony kalafior, makaron, pierś z kurczaka i natkę pietruszki wymieszajcie razem z sosem. Przełóżcie do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, posypcie dowolną ilością cheddara i wstawcie do piekarnika. 
Zapiekajcie wedle uznania, najlepiej do zbrązowienia sera :)
Podawajcie gorącą.







1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...