poniedziałek, 20 marca 2017

PIECZONY KALAFIOR Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM


Składniki

  • połowa kalafiora
  • ok 6 fioletowych ziemniaków ("chińskich trufli")
  • 5-6 ząbków czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • dobry olej/oliwa
  • dobra sól, swieżo zmielony pieprz, płatki chilli
Przygotowanie
Czosnek obierzcie, wrzućcie do moździerza, posypcie solą i rozgniećcie na pastę. Odstawcie na kilka minut. W międzyczasie tak zwanym wyszorujcie ziemniaki, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st, przygotujcie naczynie do pieczenia.



Rozgnieciony czosnek wymieszajcie z olejem i płatkami chilli (olej w ilości potrzebnej do pokrycia wcześniej przygotowanego kalafiora i ziemniaków) i wlejcie przygotowana miksturę do naszych warzyw. Dokładnie obtoczcie bohaterów i przełóżcie do przygotowanego naczynia do zapiekania. Posypcie jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem i wstawcie do piekarnika. Zapiekajcie do momentu, kiedy zmiękną (zwykle około 20-30 minut). Posypcie posiekana natką pietruszki, podawajcie od razu.



5 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam spróbować takich ziemniaczków :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...