- połowa kalafiora
- ok 6 fioletowych ziemniaków ("chińskich trufli")
- 5-6 ząbków czosnku
- posiekana natka pietruszki
- dobry olej/oliwa
- dobra sól, swieżo zmielony pieprz, płatki chilli
Przygotowanie
Czosnek obierzcie, wrzućcie do moździerza, posypcie solą i rozgniećcie na pastę. Odstawcie na kilka minut. W międzyczasie tak zwanym wyszorujcie ziemniaki, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st, przygotujcie naczynie do pieczenia.
Rozgnieciony czosnek wymieszajcie z olejem i płatkami chilli (olej w ilości potrzebnej do pokrycia wcześniej przygotowanego kalafiora i ziemniaków) i wlejcie przygotowana miksturę do naszych warzyw. Dokładnie obtoczcie bohaterów i przełóżcie do przygotowanego naczynia do zapiekania. Posypcie jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem i wstawcie do piekarnika. Zapiekajcie do momentu, kiedy zmiękną (zwykle około 20-30 minut). Posypcie posiekana natką pietruszki, podawajcie od razu.
Zawsze chciałam spróbować takich ziemniaczków :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Warto :)
UsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń:)Pozdrawiamy!
UsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuń