sobota, 19 lipca 2014

DŻEM Z CZERWONEJ PORZECZKI Z MIĘTĄ



Wciąż korzystamy z wszystkich uroków Zamojszczyzny. Zasypani owocami, próbujemy coś z nimi zrobić. Na pierwszy ogień coś, co musimy mieć ZAWSZE w spiżarni. Dżem z czerwonych porzeczek z dodatkiem mięty- zamiast żurawiny idealny dodatek do serów, mięs i czego tylko chcecie:)

Składniki
ok 1,5 kg czerwonych porzeczek, umytych i pozbawionych gałązek
0,7 kg cukru
kilka gałązek mięty
kilka posiekanych listków mięty

Przygotowanie
Owoce zasypcie cukrem w rondlu, w którym będziecie je smażyć , poczekajcie aż puszczą sok. Kiedy to się stanie wstawcie na palnik, dodajcie miętę ( całe gałązki oraz tę posiekaną, gałązki pózniej wyciągniecie, posiekana zostanie z dżemie),wymieszajcie, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie tak około pół godziny, bez przykrycia oczywiście. Wyłączcie, odstawcie na kilka godzin.
Po tym czasie dżem ponownie zagotujcie, zmniejszcie gaz i gotujcie tak do momentu, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję (porzeczki mają dużo pektyn, szybko więc zgęstnieje). Nie mieszajcie zbyt często, aby nie uszkodzić mocno owoców. Wyciągnijcie całe gałązki mięty. Nakładajcie jeszcze gorący do przygotowanych (wyparzonych i suchych) słoików.
Na wszelki wypadek jeszcze je pasteryzuję- od zagotowania wody około 10 minut.




Przetwory

8 komentarzy:

  1. witam! wspaniały przepis, muszę koniecznie zrobić, mam b.dużo zamrożonych porzeczek już na zimę, czy mogę z nich skorzystać i zrobić dzemik-b.się cieszę, że trafiłam na tą stronkę -pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy serdecznie za ciepłe słowa. Oczywiście, że można zrobić dżem z zamrożonych owoców, wcześniej tylko trzeba je rozmrozić ;). To dobry sposób na robienie dżemu wtedy, kiedy pozwoli nam na to czas- mrozimy kiedy przyjdzie pora, robimy dżemik kiedy mamy czas:). Bardzo ciepło pozdrawiamy!

      Usuń
    2. dziękuję Siostry za szybką odpowiedz! w poniedziałek biorę się za przetwory! rysiaa

      Usuń
  2. dodatek mięty fascynuje :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam! zrobiłam, gotowałam dwa dni po około godziny, jest pyszny ! czy żurawinę można zrobić takim sposobem, oczywiście tak myślę,że bez dodatku mięty? pozdrawiam rysiaa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze:)! Oczywiscie z żurawiny można robić tym samym sposobem, tylko może proszę dać trochę mniej cukru. Pozdrawiamy bardzo gorąco.

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...