Składniki
800 g wiśni, umytych i wydrylowanych
700 g czerwonych porzeczek umytych i pozbawionych gałązek
700 g cukru
Przygotowanie
Owoce włóżcie do rondla, zasypcie cukrem. Kiedy puszczą sok, rondel postawcie na palnik, zagotujcie, zmniejszcie płomień na bardzo mały i gotujcie tak przez kilka godzin, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Możecie również rozłożyć gotowanie na dwa dni. Kiedy dżem zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję (od Was zależy czy ma być nieco rzadszy czy wolicie "twardszy") gorący nakładajcie do przygotowanych, wyparzonych słoików. Zakręćcie nakrętki, możecie pasteryzować około 10 minut.
Mmm... musi być pyszny :) Zapraszam do dodania przepisu do akcji "Porzeczkowo mi" Na Durszlaku lub Mikserze Kulinarnym. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękujemy za zaproszenie. Dodany!
UsuńPozdrawiamy serdecznie.
Smakowicie wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń