Składniki
- 3 duże cebule
- ok 400-500 g cukinii
- 3 jaja
- 2 + 4 łyżki kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
- 50 g + do posypania startego parmezanu
- 3 łyżki mąki pszennej
- masło klarowane do smażenia
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinię umyjcie, cebule obierzcie, na patelni rozgrzejcie masło. Cebule pokrójcie dosyć drobno, wrzućcie na rozgrzany tłuszcz i zeszklijcie. W między czasie pokrójcie w cienkie plastry cukinię, dorzućcie do cebuli i smażcie aż warzywa staną się miękkie.
Do blendera wrzućcie jaja, 2 łyżki śmietany, mąkę i ok 50 g parmezanu, zmiksujcie. Dołóżcie miękkie już warzywa, przyprawcie dosyć dobrze i zmiksujcie na gładką masę. Spróbujcie, jeśli trzeba przyprawcie ponownie.
Na patelni rozgrzejcie masło. Łyżką nakładajcie masę i smażcie chrupiące, złote placuszki. Odsączcie z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym, odstawcie.
Piekarnik nagrzejcie z górną grzałką do około 240-250 st lub maksymalnie. Placki ułóżcie w formie do zapiekania tak, aby lekko na siebie zachodziły. Posmarujcie je kwaśną śmietaną, posypcie startym parmezanem i włóżcie do piekarnika. Pieczcie tyle, aby na placuszkach powstała chrupiąca skórka.
Podawajcie z lekką sałatką i/lub śmietaną.
ciekawy pomysł, akurat mam cukinię więc chętnie wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńWykorzystaj, naprawdę są bardzo smaczne:)
Usuń