środa, 16 października 2013

JABŁKA I ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ

Ponieważ dzień był wyjątkowo ciężki, postanowiłam go sobie trochę osłodzić. Potrzebowałam coś naprawdę ekspresowego...w domu były jabłka i śliwki, więc wybór był prosty. Pyszne, lekko kwaśne, do tego bita śmietana....Musicie spróbować!


Składniki
100 g masła
140 g mąki
90 g cukru pudru
łyżeczka cynamonu
1/2 kg jabłek
1/2 kg śliwek

Przygotowanie
Pokrójcie masło i zmieszajcie z mąką i cukrem. Wyrabiajcie dopóki kruszonka nie zacznie przypominać mokrego piasku, odstawcie do lodówki. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce, śliwki pozbawcie pestek i pokrójcie w ćwiartki. Teraz pozostało wypełnić kokilki. U mnie wyszło ich 6 ale oczywiście wszystko zależy od wielkości. Jabłka posypcie cynamonem, śliwki oprószcie cukrem pudrem. Teraz wsypcie do każdej kokilki kruszonkę i wstawcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 15 minut i podwieczorek gotowy. Przepis z książki Ani Starmach, u mnie jeszcze ze śliwkami. Smakuje niesamowicie z łyżką bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Po takim dniu.... 




2 komentarze:

  1. Chodzi za mną od kilku dni takie owocowe coś :-) weekend będzie nasz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że nie tylko weekend...;)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...