Składniki
100 g masła
140 g mąki
90 g cukru pudru
łyżeczka cynamonu
1/2 kg jabłek
1/2 kg śliwek
Przygotowanie
Pokrójcie masło i zmieszajcie z mąką i cukrem. Wyrabiajcie dopóki kruszonka nie zacznie przypominać mokrego piasku, odstawcie do lodówki. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce, śliwki pozbawcie pestek i pokrójcie w ćwiartki. Teraz pozostało wypełnić kokilki. U mnie wyszło ich 6 ale oczywiście wszystko zależy od wielkości. Jabłka posypcie cynamonem, śliwki oprószcie cukrem pudrem. Teraz wsypcie do każdej kokilki kruszonkę i wstawcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 15 minut i podwieczorek gotowy. Przepis z książki Ani Starmach, u mnie jeszcze ze śliwkami. Smakuje niesamowicie z łyżką bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Po takim dniu....
Chodzi za mną od kilku dni takie owocowe coś :-) weekend będzie nasz ;-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie tylko weekend...;)
OdpowiedzUsuń