Znów klasyk,
którego uwielbiam! Bo jak tu nie kochać pysznych, przypieczonych ziemniaczków w śmietanowo-serowym sosie? Zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest wręcz nieprzyzwoity. Kusi, wodzi za nos, nie pozwala się skupić... A do tego szybkie do zrobienia, mało skomplikowane. Ideał!
Tylko trochę, jak przystało na ideał, trzeba poczekać...
Składniki
1 kg ziemniaków
300 ml śmietany kremówki
150 ml mleka
1 ząbek czosnku
cebula (opcjonalnie)
starty ser gruyère (opcjonalnie)
musztarda (opcjonalnie)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło
Przygotowanie
Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na cienkie plasterki, to samo zróbcie z cebula, jeśli zechcecie trochę jej dodać. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Wymieszajcie mleko ze śmietaną i przyprawami (jeśli chcecie zrobić gratin z dodatkiem musztardy-teraz możecie ją dodać). Formę lub foremki do zapiekania natrzyjcie w środku przekrojonym czosnkiem i wysmarujcie masłem. Nałóżcie trochę plastrów ziemniaków (opcjonalnie także cebuli), posypcie przyprawami i zalejcie śmietanową masą. Znów ziemniaki (i cebula), przyprawy i śmietana. Całość możecie posypać startym serem (gruyère byłby ideałem). Włóżcie do piekarnika i pieczcie około godziny-półtorej ( jeśli zbyt mocno się przyrumienią, przykryjcie folią aluminiową) do momentu, aż całość będzie miękka. Ponieważ ziemniaki pieką się dosyć długo (na ideał się czeka), możecie ułatwić sobie zadanie: pokrojone ziemniaki zmieszajcie z masą śmietanową i pogotujcie razem około 10 minut. Tak przygotowane włóżcie do formy, foremek, kokilek etc.,posypcie ewentualnie serem i zapiekajcie tak, jak opisałam to wyżej, jednakże zdecydowanie krócej.
Znalezliście swój ideał?;)
Nigdy ich nie robiłam, ale dla takiej ziemniaczary jak ja to jest przepis idealny! Gdyby jeszcze tylko tych kalorii było nieco mniej... ;)
OdpowiedzUsuńCóż tam kalorie przy takim smaku...:) Pozdrawiamy serdecznie
Usuń