Kończy się sezon na słoneczną kukurydzę. Myślę, że to odpowiedni czas, żeby jeszcze raz zagościła na naszym talerzu- taki ponury dzień, jak dziś i wesoła, promienna kukurydza... A jeśli dodam, że jest z wędzonym boczkiem i ziemniakami? Dajcie się skusić-myślę, że ta zupa jest warta spróbowania. Nie jest co prawda typem, który zagości u nas w domu przynajmniej raz w tygodniu, ale raz w miesiącu na pewno:) Jeśli odpowiada Wam ten smak, zimą możecie zrobić to danie z kukurydzą z puszki, dodając ją wraz z odrobiną zalewy- ważne jednakże, żeby kukurydza była słodziutka. Tyle wstępu, zaczynamy obiad.
Składniki
0,5 l bulionu z kurczaka
2 kolby kukurydzy
100 g pokrojonego boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
czerwona papryka
2-3 ziemniaki
100 ml śmietany kremówki
szczypta kurkumy
szczypta kuminu
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól, pieprz
sok z cytryny
koperek
1 łyżka masła
zimna woda
Przygotowanie
Najpierw ugotujcie bulion z kurczaka- zróbcie go dużo więcej niż pół litra i zamrozcie na następne dania- tak będzie o wiele prościej następnym razem.
Teraz umyjcie i obierzcie kukurydzę, ziarna zetnijcie do garnka, nożem wyciśnijcie też najwięcej jak się da mlecznego płynu, który pozostał na kolbach. Na suchej patelni podsmażcie boczek, dodajcie masło i dorzućcie poszatkowany czosnek, pokrojoną cebulę, pokrojoną paprykę, kurkumę i kumin. Po około 5 minutach przełóżcie wszystko do garnka z kukurydzą, dodajcie bulion i doprowadzcie do wrzenia. Dorzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujcie, aż staną się miękkie. Łyżeczkę mąki kukurydzianej rozprowadzcie odrobiną zimnej wody i zagęśćcie nią zupę. Teraz czas na przyprawy ( sól, pieprz, sok z cytryny) i śmietanę. Pysznie smakuje posypane koperkiem:)
Szybko, prawda? A ile Słońca na talerzu...
kolor zachwyca, ale zupy z kukurydzy jeszcze nie jadłam..
OdpowiedzUsuńCiekawe :) Boczek przypomina mi trochę zasmażkę :)