Ten budyń smakuje trochę jak gęsta czekolada do picia. Nam świetnie sprawdził się na podwieczorek. Pyszny na gorąco, mnie osobiście jeszcze lepiej smakował na zimno. Jest dosyć słodki i oczywiście bardzo czekoladowy- spróbujcie dodac do niego trochę soku z limonki lub chili. Jeśli kochacie czekoladę tak, jak my, zostaniecie na pewno jego fanami:)
Składniki
150 ml śmietany 30 %
250 ml tłustego mleka
2 żółtka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki gorącej wody
60 g połamanej czekolady gorzkiej (może być również mleczna)
40 g dobrego kakao
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
posiekane pistacje
sok z limonki, chili opcjonalnie
Przygotowanie
W rondelku podgrzejcie na wolnym ogniu mleko ze śmietaną kremówką. W międzyczasie zmieszajcie mąkę, kakao i cukier, dodajcie do tego 2 łyżki gorącej wody i trochę podgrzanego mleka z rondelka, wymieszajcie wszystko tak, aby proszek pięknie się rozpuścił. Żółtka rozmieszajcie widelcem. Do podgrzewającego się mleka dodajcie masę kakaową, ekstrakt waniliowy i żółtka cały czas mieszając- uważajcie, aby się nie przypaliło. Masa powoli powinna gęstnieć. Dodajcie połamaną czekoladę i podgrzewajcie aż cała się rozpuści, a masa osiągnie konsystencję budyniu- teraz jest też czas aby dodać sok z limonki lub chili, jeśli oczywiście macie na to dziś ochotę;). Gotowe. Teraz rozlejcie budyń do miseczek, posypcie orzeszkami pistacjowymi i ... zatopcie się w pysznej czekoladzie:)
z pistacjami musi być genialny :)
OdpowiedzUsuńi jest!;) Pozdrawiamy serdecznie.
UsuńMmm, połączenie budyniu czekoladowego i pistacji - wyborne. Ogólnie połączenie czekolady z pistacjami jest świetne. Bo świetna jest i czekolada i pistacje:) Pozdrawiam, IS
OdpowiedzUsuń....bo wszystko z czekolada jest pyszne....;)
UsuńUwielbiam i czekoladę i pistacje, tak więc jak dla mnie deser idealny! :D
OdpowiedzUsuńdla mnie też...:)
UsuńPyszności :) A z chilli to już w ogóle pełna rozpusta :)
OdpowiedzUsuń