środa, 2 października 2013

CONCHIGLIONI ZE SZPINAKIEM I OSCYPKIEM


Klasyczne połączenie. Makaron, szpinak... Myślę, że nie potrzeba dodatkowej zachęty. Jeśli kochacie lasagne ze szpinakiem, pokochacie także to danie. 

Składniki
500 g szpinaku
100 g boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
2 szalotki
250 g ricotty
100 g mascarpone 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło
makaron conchiglioni (duże muszle)
2 małe oscypki
kilka suszonych pomidorów
dwie garście parmezanu


Przygotowanie

Ugotujcie makaron, pozostawiając go jeszcze lekko twardym. W rondlu podsmażcie drobno pokrojony boczek, dodajcie trochę masła, dodajcie posiekane szalotki i czosnek i smażcie, aż cebula stanie się szklista. Umyjcie szpinak, posiekajcie go i wrzućcie do rondla z boczkiem i cebulą. Kiedy ściemnieje i odparuje z niego większość wody, dodajcie ricottę, mascarpone i przyprawcie ( gałką, solą i pieprzem). Przygotujcie formę do zapiekania, wysmarujcie ją masłem, nagrzejcie piekarnik do 200 st. Nałóżcie farsz szpinakowy do ugotowanych muszli i umieśćcie tak przygotowany makaron w formie do zapiekania. Posypcie całość pokrojonymi suszonymi pomidorami, plasterkami oscypka i startym parmezanem. Zapiekajcie ok 10-15 minut.
Z rukolą- idealne.




4 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...