Klasyczne połączenie. Makaron, szpinak... Myślę, że nie potrzeba dodatkowej zachęty. Jeśli kochacie lasagne ze szpinakiem, pokochacie także to danie.
Składniki
500 g szpinaku
100 g boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
2 szalotki
250 g ricotty
100 g mascarpone
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło
makaron conchiglioni (duże muszle)
2 małe oscypki
kilka suszonych pomidorów
dwie garście parmezanu
Przygotowanie
Ugotujcie makaron, pozostawiając go jeszcze lekko twardym. W rondlu podsmażcie drobno pokrojony boczek, dodajcie trochę masła, dodajcie posiekane szalotki i czosnek i smażcie, aż cebula stanie się szklista. Umyjcie szpinak, posiekajcie go i wrzućcie do rondla z boczkiem i cebulą. Kiedy ściemnieje i odparuje z niego większość wody, dodajcie ricottę, mascarpone i przyprawcie ( gałką, solą i pieprzem). Przygotujcie formę do zapiekania, wysmarujcie ją masłem, nagrzejcie piekarnik do 200 st. Nałóżcie farsz szpinakowy do ugotowanych muszli i umieśćcie tak przygotowany makaron w formie do zapiekania. Posypcie całość pokrojonymi suszonymi pomidorami, plasterkami oscypka i startym parmezanem. Zapiekajcie ok 10-15 minut.
Z rukolą- idealne.
aj,aj-ale wyśmienite danie!
OdpowiedzUsuńWpadam na taki obiadek, mmm:)
Zapraszamy;). Zawsze mamy kilka dla niespodziewanych gości;)
Usuńciekawe to :)
OdpowiedzUsuńa jakie pyszne...:)
Usuń