Słynna, angielska. Nie jest pracochłonna, raczej czasochłonna. Na przepysznym kruchym spodzie, który często wykorzystujemy także przy innych dodatkach. Jest dosyć słodka, z mocno wyczuwalnym aromatem masła, dlatego tak świetnie komponuje się z kapką kwaśnej śmietany. Zrobiłyśmy ją z konfiturą truskawkową, ale do tego świetnie nadają się także inne smaki. Nie jest może najszczęśliwszym rozwiązaniem zrobienie jej w gorący, upalny dzień, ale.... mamy już jesień :).
Składniki
dobrej jakości konfitura ( np truskawkowa z miętą)- ok. 6 łyżek
garść płatków migdałowych
kwaśna śmietana
na kruche ciasto:
125 g masła
100 g cukru pudru
250 g mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody lub mleka
szczypta soli
starta skórka z połowy cytryny
na masę migdałową:
300 g masła
350 g mielonych migdałów
300 g cukru pudru
3 jaja
Przygotowanie:
Najpierw zróbcie kruche ciasto: utrzyjcie masło, sól i cukier, dodajcie żółtka, mąkę i skórkę z cytryny. Kiedy składniki się połączą dodajcie zimną wodę lub mleko. Wyróbcie ciasto szybko i delikatnie- wtedy będzie płatkowate i kruche, jeśli zrobicie to zbyt mocno, stanie się elastyczne i ciągnace. Uformujcie z ciasta wałek, owińcie folią i włóżcie do lodówki na przynajmniej godzinę. Przygotujcie formę do tarty, najlepiej 28 cm. Po godzinie ciasto pokrójcie w cieniutkie plasterki i wyłóżcie nimi formę razem z brzegami. Dociśnijcie by stworzyły jednolitą warstwę, wyrównajcie boki usuwając nadmiar ciasta. Wstawcie do lodówki na godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st i podpieczcie nasz schłodzony spód do zarumienienia, czyli przez około 15 min.
Teraz czas na masę migdałową. Utrzyjcie masło z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajcie jaja i zmielone migdały. Kiedy masa stanie się gładka (czyli po chwili) wstawcie całość do lodówki, aby zgęstniała.
Upieczony spód tarty posmarujcie konfiturą, na to wyłóżcie masę migdałową i posypcie płatkami migdałów. Piekarnik powinien mieć około 170 st, wstawcie tartę i pieczcie około 40 minut- ciasto powinno stać się złociste, środek pozostanie miękki. Niech przestygnie około pół godziny. Świetnie smakuje z kwaśną śmietaną.
I gorącą herbatą lub kawą.
Składniki
dobrej jakości konfitura ( np truskawkowa z miętą)- ok. 6 łyżek
garść płatków migdałowych
kwaśna śmietana
na kruche ciasto:
125 g masła
100 g cukru pudru
250 g mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody lub mleka
szczypta soli
starta skórka z połowy cytryny
na masę migdałową:
300 g masła
350 g mielonych migdałów
300 g cukru pudru
3 jaja
Przygotowanie:
Najpierw zróbcie kruche ciasto: utrzyjcie masło, sól i cukier, dodajcie żółtka, mąkę i skórkę z cytryny. Kiedy składniki się połączą dodajcie zimną wodę lub mleko. Wyróbcie ciasto szybko i delikatnie- wtedy będzie płatkowate i kruche, jeśli zrobicie to zbyt mocno, stanie się elastyczne i ciągnace. Uformujcie z ciasta wałek, owińcie folią i włóżcie do lodówki na przynajmniej godzinę. Przygotujcie formę do tarty, najlepiej 28 cm. Po godzinie ciasto pokrójcie w cieniutkie plasterki i wyłóżcie nimi formę razem z brzegami. Dociśnijcie by stworzyły jednolitą warstwę, wyrównajcie boki usuwając nadmiar ciasta. Wstawcie do lodówki na godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st i podpieczcie nasz schłodzony spód do zarumienienia, czyli przez około 15 min.
Teraz czas na masę migdałową. Utrzyjcie masło z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajcie jaja i zmielone migdały. Kiedy masa stanie się gładka (czyli po chwili) wstawcie całość do lodówki, aby zgęstniała.
Upieczony spód tarty posmarujcie konfiturą, na to wyłóżcie masę migdałową i posypcie płatkami migdałów. Piekarnik powinien mieć około 170 st, wstawcie tartę i pieczcie około 40 minut- ciasto powinno stać się złociste, środek pozostanie miękki. Niech przestygnie około pół godziny. Świetnie smakuje z kwaśną śmietaną.
I gorącą herbatą lub kawą.
Zródło inspiracji: Jamie Oliver.
o ja.. musiała być niesamowita :) Uwielbiam kruche ciasta, a taaa--cudo! :)
OdpowiedzUsuńtaka właśnie była...poezja! :)
OdpowiedzUsuń