piątek, 11 października 2013

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA MARCHEWKOWA Z IMBIREM, CHILI I KREWETKAMI

Cóż mogę powiedzieć...kolory jesieni i smak jesieni. Co robicie kiedy przemokniecie zimnym, październikowym deszczem? Ja wracam do domu i z uśmiechem na twarzy, wspominając dawne czasy, przebieram się, robię gorącą herbatę, koniecznie z cytryną, biorę gruby koc i zatapiam się w dobrej książce...i na takie dni jest ta zupa. Kiedy przemarznięci wracacie do domu - jest idealna.


Składniki
6 dużych marchewek
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego, świeżego imbiru
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 papryczki chili
400 ml bulionu
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżka pestek z dyni
garść krewetek koktajlowych

Przygotowanie
Na początku rozpuśćcie masło i podsmażcie cebulę, następnie wrzućcie do niej startą marchewkę i duście pod przykryciem 10 - 12 minut. Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie imbir, posiekane 2 ząbki czosnku, ale nie za drobno (wtedy aromat będzie mocniejszy), oraz jedną pokrojoną papryczkę chili. Kiedy marchewka już zmięknie dodajcie do niej zawartość patelni oraz bulion. Gotujcie jeszcze 20 minut. W tym czasie możecie przygotować krewetki. I znowu rozgrzejcie oliwę, podsmażcie na niej ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodajcie krewetki i smażcie jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodajcie trochę posiekanej pietruszki. Kiedy zupa skończy się gotować zmiksujcie całość, dobrze doprawcie solą i pieprzem. Teraz wlejcie na talerz, nagórze ułóżcie kilka krewetek i posypcie pestkami z dyni. Możecie dodać trochę sosu sojowego. Przepis pochodzi z jednego z programów kulinarnych - nie mogłam się oprzeć....a Wy?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...