Składniki
6 dużych marchewek
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego, świeżego imbiru
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 papryczki chili
400 ml bulionu
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżka pestek z dyni
garść krewetek koktajlowych
Przygotowanie
Na początku rozpuśćcie masło i podsmażcie cebulę, następnie wrzućcie do niej startą marchewkę i duście pod przykryciem 10 - 12 minut. Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie imbir, posiekane 2 ząbki czosnku, ale nie za drobno (wtedy aromat będzie mocniejszy), oraz jedną pokrojoną papryczkę chili. Kiedy marchewka już zmięknie dodajcie do niej zawartość patelni oraz bulion. Gotujcie jeszcze 20 minut. W tym czasie możecie przygotować krewetki. I znowu rozgrzejcie oliwę, podsmażcie na niej ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodajcie krewetki i smażcie jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodajcie trochę posiekanej pietruszki. Kiedy zupa skończy się gotować zmiksujcie całość, dobrze doprawcie solą i pieprzem. Teraz wlejcie na talerz, nagórze ułóżcie kilka krewetek i posypcie pestkami z dyni. Możecie dodać trochę sosu sojowego. Przepis pochodzi z jednego z programów kulinarnych - nie mogłam się oprzeć....a Wy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz