Są puszyste i delikatne. Przepyszne. Idealne na śniadanie. Oliwka zaglądała mocno upewniając się, że nie ma w środku żadnego owoca, po czym stwierdziła: "ciocia, pierwsza klasa, będziesz nam takie robiła". Ciocia więc dumna z siebie, że przemyciła owoce "po cichu", nie ma za bardzo wyjścia...:)
Składniki
300 g mąki
150 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g brązowego cukru
3 banany
kilka kropli domowej esencji waniliowej
syrop klonowy
Na sos
205 ml kremówki
pół gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Przesiejcie mąkę przez sito, dodajcie mleko, proszek do pieczenia, cukier brązowy i wanilię. Połączcie składniki za pomocą miksera na gładką masę. Banany trochę rozgniećcie i wrzućcie do ciasta. Moje zmiksowały sie z ciastem, dzięki temu nie było całych kawałków. Placki smażcie na maśle. Możecie je podać z syropem klonowym lub zrobić sos czekoladowy. Ok 25 ml śmietany kremówki zagotujcie w garnku, dodajcie pół czekolady, lub dwie łyżki Nutelli. Dobrze mieszajcie. Sos gotowy. Myślę, że takie placki Wam zasmakują:)
Robię i bardzo lubię :) o poranku albo w jesienne pochmurne wieczory :) te wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy serdecznie. Jesień kochamy też za takie placki;)
UsuńWszelkie placki uwielbiam, więc na Twoje też mam apetyt :-)
OdpowiedzUsuńWięc koniecznie szybciutko zrób, nie pożałujesz;)
UsuńDziękujemy za odwiedziny:)