środa, 23 października 2013

PLACKI Z BANANAMI

Są puszyste i delikatne. Przepyszne. Idealne na śniadanie. Oliwka zaglądała mocno upewniając się, że nie ma w środku żadnego owoca, po czym stwierdziła: "ciocia, pierwsza klasa, będziesz nam takie robiła". Ciocia więc dumna z siebie, że przemyciła owoce "po cichu", nie ma za bardzo wyjścia...:)


Składniki
300 g mąki
150 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia 
50 g brązowego cukru
3 banany
kilka kropli domowej esencji waniliowej
syrop klonowy

Na sos
205 ml kremówki
pół gorzkiej czekolady

Przygotowanie
Przesiejcie mąkę przez sito, dodajcie mleko, proszek do pieczenia, cukier brązowy i wanilię. Połączcie składniki za pomocą miksera na gładką masę. Banany trochę rozgniećcie i wrzućcie do ciasta. Moje zmiksowały sie z ciastem, dzięki temu nie było całych kawałków. Placki smażcie na maśle. Możecie je podać z syropem klonowym lub zrobić sos czekoladowy. Ok 25 ml śmietany kremówki zagotujcie w  garnku, dodajcie pół czekolady, lub dwie łyżki Nutelli. Dobrze mieszajcie. Sos gotowy. Myślę, że takie placki Wam zasmakują:)


4 komentarze:

  1. Robię i bardzo lubię :) o poranku albo w jesienne pochmurne wieczory :) te wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy serdecznie. Jesień kochamy też za takie placki;)

      Usuń
  2. Wszelkie placki uwielbiam, więc na Twoje też mam apetyt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc koniecznie szybciutko zrób, nie pożałujesz;)
      Dziękujemy za odwiedziny:)

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...