Chodziła za mną od dawna taka "bomba kaloryczna". Co począć? Ugotować!
Składniki
ok 300 g śmietany kremówki 30%
2 żółtka
250 g boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g startego parmezanu
400 g makaronu
garść natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Boczek pokrojony w kostkę podsmażcie na patelni, dodajcie drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
W osobnej misce zmieszajcie żółtka, ser i śmietankę, doprawione odrobiną soli i dużą ilością pieprzu.
Do patelni z boczkiem dodajcie ugotowany al dente makaron, następnie dodajcie mieszankę z roztrzepanych żółtek i śmietanki, trzymając ją na bardzo małym ogniu tak, żeby jajko się nie ścięło. Gdy sos zgęstnieje nakładajcie makaron na talerze i posypcie pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz