Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości
- 2 cebule
- 100 ml dobrego, białego wina
- 50 ml śmietanki 30 %
- 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu)
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka chrzanu
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 łyżka masła klarowanego (lub dobrego oleju)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 180 st.
Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. W rondlu roztopcie masło klarowane (olej), zeszklijcie cebulę. Łososia pokrójcie na kawałki, dodajcie do zeszklonej cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia.
W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry). Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek), dokładnie wymieszajcie. Pozostałe białko rozbełtajcie i odstawcie.
Do wyłożonej ciastem formy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem.
Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor.
Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz