środa, 13 stycznia 2016

BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE


Składniki
podmłoda:

  • 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 200 ml wody
  • 2 g świeżych drożdży
ciasto właściwe:
  • 10 g drożdży
  • 200 ml wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Najpierw przygotujcie podmłodę.
Drożdże (2 g) rozpuśćcie w letniej wodzie (200 ml). Dodajcie przesiane 200 g mąki, wymieszajcie i odstawcie całość do fermentacji  na 12-16 godzin.
Po tym czasie resztę drożdży rozpuśćcie w pozostałej wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodajcie do podmłody. Przez około 10 minut zagniatajcie (ręcznie lub mikserem) ciasto (jesli trzeba podsypując mąką)- do momentu aż przestanie kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrastania na około 2-3 godziny- ciasto musi conajmniej podwoić objętość. W połowie czasu wyrastania możecie ciasto odgazować.
Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat, lekko zagniećcie i podzielcie na 9 równej wielkości bułek. Każdą uformujcie, w środku zróbcie przedziałek. Ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na pół godziny.
Nagrzejcie piekarnik do 230 st bez termoobiegu, zaparujcie go. Bułki posmarujcie wodą, wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 15 minut- do momentu zarumienienia.
Upieczone bułki odparujcie na kratce.


przepis Piotra Kucharskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...