środa, 3 lutego 2016

TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM I KOZIMI SERAMI



Składniki
ciasto:

  • 140 g zimnego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek zimnej wody
nadzienie:
  • 3-4 główki czosnku
  • 220 ml wody+ woda do obgotowania czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 niecała łyżka cukru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku + do posypania
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 100 g twardego sera koziego
  • 2 jaja
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Zróbcie spód tarty- zimne masło posiekajcie razem z solą i mąką (możecie użyć w tym celu malaksera). Kiedy składniki połączą się dodajcie 4-5 łyżek zimnej wody i szybko (ręcznie lub malakserem) zagniećcie ciasto. Wstawcie na ok 30 minut do lodówki.

Nagrzejcie piekarnik do 180 st.
Wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie go (ryżem, fasolą lub kulkami ceramicznymi) i pieczcie około 15 minut. Ściągnijcie obciążenie, dopieczcie jeszcze przez około 10 minut bez obciążenia.

W czasie pieczenia spodu przygotujcie karmelizowany czosnek: główki czosnku podzielcie na ząbki, ząbki obierzcie. Do rondla wlejcie wodę i włóżcie ząbki czosnku. Gotujcie przez około 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedźcie, dokładnie osuszcie.
Do tego samego rondla wlejcie oliwę, włóżcie obgotowany czosnek, smażcie około 2 minuty. Dolejcie 220 ml wody i ocet balsamiczny. Gotujcie około 10 minut. Teraz dodajcie cukier, trochę soli i zioła- podgrzewajcie na niewielkim ogniu do momentu aż większość płynu odparuje, a czosnek pokryje się karmelowym syropem. Odstawcie.
Jaja rozmąćcie, dokładnie wymieszajcie ze śmietanami, solą i pieprzem.
 Na upieczonym spodzie tarty rozłóżcie czosnek, pokruszcie oba rodzaje koziego sera. Tartę zalejcie masa śmietanowo-jajeczną, posypcie tymiankiem i pieczcie około 35-40 minut w temperaturze 160 st.






 przepis na nadzienie podpowiedział mi Yotam Ottolenghi -"Obfitość"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...