wtorek, 15 kwietnia 2014

PANZEROTTI Z MIĘSEM

To był niezwykle miły wieczór. Ku zaskoczeniu wszystkich domowników, zarówno stałych jak i przejściowych, obecni byli dla siebie niezwykle mili. Siostrzaną miłość aż czuć było w powietrzu. A pierożki? No cóż....wyśmienite!


Składniki
na ciasto:
300 g mąki pszennej
20 g smalcu
ok 150-200 ml ciepłej wody
sól
farsz:
150 g wołowiny
150 g wieprzowiny (łopatka)
150 g cielęciny
150 g drobiu (nóżka)
150 g świeżego boczku
100 g wątróbki drobiowej lub cielęcej
1 jajo
1 cebula
ziele angielskie, liść laurowy
gałka muszkatołowa, majeranek, imbir, sól, pieprz 
olej do smażenia

Przygotowanie
Zacznijcie od wstawienia mięsa na gaz. Do dużego garnka z wodą włóżcie wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, boczek, drób, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujcie ok 2  godzin, do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyciągnijcie zawartość garnka i pozostawcie do ostudzenia, a w tej samej wodzie ugotujcie wątróbkę, 7 do 10 minut. Po ostudzeniu zmielcie mięso oraz cebulę maszynką, najlepiej dwa lub trzy razy. Do gotowej już masy wbijcie jajo, doprawcie do smaku i dosyć długo wyrabiajcie farsz. Gotowe!
Przepis na ciasto znajdziecie tutaj.
Gotowe pierogi smażcie na rozgrzanym oleju, do osiągnięcia złotego koloru. Nam smakowało z kubeczkiem gorącego barszczu....




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...