piątek, 13 grudnia 2013

KORZENNY PONCZ NIE TYLKO NA BOŻE NARODZENIE


Nie wymaga dużego nakładu pracy, sprawiając jednocześnie, że w całym domu pięknie pachnie Bożym Narodzeniem. Kojarzy mi się ze śniegiem, kominkiem i nausznikami. Piękny, pachnący i smaczny.  Zimowy ideał...
Mam nadzieję, że nie bluznię, ale naprawdę nie jestem miłośnikiem kompotu z wędzonego suszu,  dla mnie więc jest jego idealnym zamiennikiem do wigilijnej kolacji. Nie tylko zresztą do niej. Wspaniale sprawdza się wieczorem, przy kocu i bardzo dobrej książce.
Myślę, że wielbiciele pierników pokochają go podobną miłością:)

Składniki
1 l soku z winogron (najlepiej domowego wyrobu)
2 duże pomarańcze
1 cytryna
0,5 limonki
5 gwiazdek anyżu
2-3 kawałki kory cynamonu
2 laski wanilii
10 gozdzików
1 łyżka miodu

Przygotowanie
Cytrusy dokładnie umyjcie i sparzcie. Pół cytryny i połowę pomarańczy pokrójcie w cienkie plastry, z reszty owoców wyciśnijcie sok. Wlejcie do garnka sok z winogron, dolejcie do niego przecedzony sok wyciśnięty z cytrusów i wrzućcie wszystkie przyprawy ( laski wanilii przekrójcie i wydłubcie z nich ziarna, wrzućcie wszystko do ponczu) oprócz miodu. Podgrzewajcie, aż będzie gorący. Zostawcie na kilka minut, aż "naciągnie" aromatem, letni możecie dosłodzić miodem (w gorącym miód szybciej się rozpuści, ale straci również wiele cennych składników).
Pijcie ciepły lub zimny, wedle uznania.








                                                       

4 komentarze:

  1. świetny an zimowe długie wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny! ja też nie przepadam za kompotem z suszu, więc ten na pewno zagości na moim stole :) dziękuję za przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cała przyjemność po naszej stronie:) Pozdrawiamy serdecznie.

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...