środa, 11 grudnia 2013

POBUDZAJĄCE CIASTECZKA Z KAWĄ


Kiedy jesień mocno daje się we znaki, te ciasteczka sprawdzają się znakomicie. Są chrupiące, lekko maślane i pysznie słodko-kawowe. Czasami dodajemy do nich jeszcze cynamon. Może w dużej ilości nie powinny ich jeść nasze Maleństwa, ale dla nas stają wybawieniem zwłaszcza w taki dzień jak dziś : ciemny, deszczowy i ponury. I czuć w nich Boże Narodzenie. A może to tylko ja wszędzie już wyczuwam zbliżający się czas…?

Składniki
10 g kawy ziarnistej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cynamon (opcjonalnie)
100 g masła
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka
1 żółtko
kawa w czekoladzie, cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie
W mozdzierzu rozbijcie ziarna kawy, a kawę rozpuszczalną zalejcie łyżką gorącej wody. Przesiejcie mąkę, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i rozbitymi ziarnami kawy, jeśli macie ochotę możecie dodać też cynamon. Ręcznie lub w mikserze połączcie mąkę z resztą składników (rozpuszczoną kawą, żółtkiem, masłem, mlekiem, cukrem, ekstraktem waniliowym). Szybko zagniećcie ciasto, podzielcie na 8 części. Z każdej części uformujcie wałek długości około 30 cm, zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 st tradycyjnie lub 160 st z termoobiegiem. Każdy wałek podzielcie na 6 kawałków- ułóżcie na blasze i pieczcie około 15 minut (ciasteczka trochę urosną, więc pamiętajcie o odstępach). W gorące jeszcze ciasteczka możecie wetknąć ziarna kawy w czekoladzie, lub obtoczyć całe w cukrze pudrze. 
W zamkniętej puszcze możecie je trzymać nawet kilka tygodni.





1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...