Składniki
- 1/4 szkl mąki kukurydzianej
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 puszka kukurydzy
- 2/3 szkl mleka
- 2/3 szkl maślanki
- 2 jaja
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- do posypania:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 220 st, przygotujcie płaską, prostokatną formę do pieczenia.
Suche składniki dokładnie wymieszajcie w jednej misce, mokre składniki w drugiej misce. Zawartości obu mis połączcie ze sobą. Wymieszajcie i wylejcie do formy. Cynamon połączcie z cukrem trzcinowym i posypcie tym ciasto.
Pieczcie około 25 minut.
Doskonały na ciepło, zimno, z miodem (dla nas rewelacja), masłem lub/i dżemami. Sam lub jako dodatek. Pokochaliśmy ten chlebek:)
Przepis Rodziny Eichornów znaleziony w Kukbuku.
świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuń