niedziela, 25 stycznia 2015

SZYBKA SAŁATKA Z SELERA Z MUSZTARDĄ I MIODEM


Składniki

  • ok 500 g selera
  • opcjonalnie prażone, posiekane orzechy włoskie
sos:
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej)
  • 1 łyżka musztardy dijon (lub innej, ulubionej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • garść (albo dwie) posiekanej natki pietruszki
  • dobra sól


    Przygotowanie
    Składniki na sos dokładnie wymieszajcie, ewentualnie jeszcze doprawcie miodem, sokiem z cytryny lub solą. Jeśli robicie wersję z orzechami, uprażcie je teraz i drobno posiekajcie. Selera umyjcie, obierzcie, pokrójcie na zapałkę lub zetrzyjcie na tarce jarzynowej.  Wszystko przełóżcie do miski, szybko polejcie sosem (żeby seler nie zmienił koloru) i wymieszajcie. Spróbujcie, być może sałatka będzie jeszcze potrzebowała doprawienia.
    Idealna do obiadu albo jako samodzielny posiłek. 




    1 komentarz:

    1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

      http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

      OdpowiedzUsuń

    Lista zakupów.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...