Składniki
- ok 500 g selera
- opcjonalnie prażone, posiekane orzechy włoskie
sos:
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej)
- 1 łyżka musztardy dijon (lub innej, ulubionej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki miodu
- garść (albo dwie) posiekanej natki pietruszki
- dobra sól
Przygotowanie
Składniki na sos dokładnie wymieszajcie, ewentualnie jeszcze doprawcie miodem, sokiem z cytryny lub solą. Jeśli robicie wersję z orzechami, uprażcie je teraz i drobno posiekajcie. Selera umyjcie, obierzcie, pokrójcie na zapałkę lub zetrzyjcie na tarce jarzynowej. Wszystko przełóżcie do miski, szybko polejcie sosem (żeby seler nie zmienił koloru) i wymieszajcie. Spróbujcie, być może sałatka będzie jeszcze potrzebowała doprawienia.
Idealna do obiadu albo jako samodzielny posiłek.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html