czwartek, 15 stycznia 2015

CYTRYNOWY KEKS Z MĄKI RYŻOWEJ


Pomieszało się tej naszej zimie z jesienią, pomyliły kolory Matce Naturze. Zamiast bieli mamy szarości i brązy, zamiast całodniowych wygłupów na śniegu, szybki spacer w kaloszach i dzień z książką pod kocem. Nie, żeby narzekała, choć tęsknię za prawdziwa zimą, jesień również należy do moich ulubionych (tak, tak, mam ulubione cztery pory roku; trzy lubię na równi, czwartą trochę tylko mniej). Piękne "Księgi Jakubowe" wciągają (a niby nie mam czasu;) ), deszcz robi wyjątkową scenografię. Jak w tej sytuacji nie skusić się na kawałek pysznego ciasta?
Miękkiego, delikatnego, z chrupiącą skórką i orzeźwiającym aromatem cytryny. 
Odrobina Słońca przy akompaniamencie deszczu.

Składniki
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 200 g mąki ryżowej
  • 180 g masła
  • 140 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i otarta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z jednej laski wanilii)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st. 
Przygotujcie formę-keksówkę, wyłóżcie ją papierem.
Wyszorujcie cytrynę, sparzcie ją. Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia.
 Masło utrzyjcie z cukrem na gładką masę. Dodajcie do niej mąkę z proszkiem, jaja, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, ekstrakt z wanilii i sól. Delikatnie wymieszajcie (nie mieszajcie zbyt długo, nie chcemy zakalca:) ).
Ciasto przełóżcie do formy, wygładźcie górę. Pieczcie około 35-40 minut- do suchego patyczka.
Ideał na ciepło, na zimno również przepyszne.







1 komentarz:

  1. Ja nie odmówię takich pyszności, szczególnie, że u mnie też deszcz...

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...