Składniki
- ok 350 g pora
- ok 300 g (waga po obraniu) selera
- masło klarowane do smażenia
- 3 szkl wody
- gałązki tymianku (kilka), liście laurowe
- sól morska, pieprz świeżo zmielony
- szynka wędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc)
- krem chrzanowy
- dymka
Przygotowanie
Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie około 5 minut. Po tym czasie przewróćcie je na drugą stronę, dopieczcie przez kolejne 5 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie.
Teraz zupa: Pory umyjcie, pokrójcie na grube plastry. W rondlu rozgrzejcie masło klarowane, dodajcie pokrojone pory i smażcie, aż lekko zmiękną. W czasie smażenia oprószcie je solą.
Seler umyjcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę, dołóżcie do podsmażonego pora. Wrzućcie gałązki tymianku, 2-3 liście laurowe i zalejcie całość wodą. Przykryjcie rondel i gotujcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Wyciągnijcie z zupy liście laurowe, a
warzywa dokładnie zmiksujcie na gładki krem. Spróbujcie, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gorącą zupę nalewajcie do miseczek, każdą porcję udekorujcie kleksem kremu chrzanowego, posypcie chipsami z szynki i posiekana dymką.
Inspirację zaczerpnęłam z "Mojej kuchni w Paryżu"
Wielkie dzięki za przepis! Zostało mi dużo selera i nie wiedziałam co z nim zrobić, teraz na pewno przyrządzę z niego tą zupę. ;)
OdpowiedzUsuńJak ją zrobisz, to przepadniesz ;). Pozdrawiamy serdecznie.
Usuń