Zrobiłyśmy ją póznym wieczorem szybko i jeszcze szybciej zjadłyśmy ( nie wymagajcie wiele od zdjęć, przyznam, ze są moją bolączką, ale to i tak cud,że zdążyłyśmy uchwycić cokolwiek). Potrzebowałyśmy czegoś bardzo, bardzo dobrego na nasz babski wieczorek. Dziewczyny wyjeżdżają na kilka dni i MUSIAŁYŚMY pobyć jeszcze trochę razem.
Sałatka jest naprawdę przepyszna. Kolejna rzecz z tych, które MUSICIE zrobić. Może nie wygląda najapetyczniej, ale jest warta zachodu:)
Składniki
2-3 piersi z kurczaka
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku posiekane
pieprz zmieszany ze skórka z cytryny albo pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
200 g ugotowanego makaronu ( np. penne)
0,5 szkl serc karczochów ( z zalewy) przekrojonych na pół
0,5 szkl czarnych oliwek pokrojonych
100 g suszonych pomidorów pokrojonych na paseczki
1 ogórek świeży pokrojony na półplasterki
100 g szynki prosciutto pokrojonej na paski
ok 2 łyżek parmezanu w wiórkach
na dressing:
0,3 szkl oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
0,25 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
0,3 szkl zimnej wody
200 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki pokrojonej bazylii
sól
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyjcie, oczyśćcie z błon, lekko rozbijcie. Zamarynujcie w soku z cytryny połączonym z czosnkiem- niech poleżą tak minimum kilka godzin. Usmażcie je pózniej obtoczone w pieprzu wymieszanym ze skórką z cytryny- smażcie około 4 minut każdą ze stron, tak aby mięso było w środku białe, ale nadal soczyste. Po przestudzeniu kurczaka pokrójcie w kawałki. Zróbcie dressing: wymieszajcie w rondlu oliwę ( my użyłyśmy tej z suszonych pomidorów- nadała wspaniałego aromatu) z octem, pieprzem i musztardą, dodajcie do tego mąkę kukurydzianą wymieszaną dokładnie z wodą i podgrzewajcie wszystko aż do zagotowania i zgęstnienia sosu. Teraz dodajcie kremówkę, bazylię, wymieszajcie wszystko dokładnie ( najlepiej trzepaczką) i posólcie do smaku. Podgrzejcie, aby sos był ciepły.
Wymieszajcie w misce lub salaterce wszystkie dodatki ( szynkę, karczochy, ogórki, oliwki, pomidory, kurczaka i makaron). Polejcie sosem i wymieszajcie jeszcze raz dokładnie.Posypcie wiórkami parmezanu.Gotowa!
Nie wiem sama czy jest lepsza na ciepło czy na zimno. Wyśmienita w każdej postaci.
Sałatka zapowiada się bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń