Składniki
200 g mąki pszennej
100 g masła
80 g drobnego cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany
ok 500 g umytych, wydrylowanych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek cukru trzcinowego
2-3 łyżki ulubionego likieru (my daliśmy tym razem śliwkowy)
garść posiekanych orzechów (Waszych ulubionych)
1 łyżka bułki tartej
kruszonka:
25 g masła
25 g cukru
50 g mąki
0,5 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ze składników na ciasto szybko zagniećcie kruche ciasto (najlepiej wrzućcie wszystko do miski, posiekajcie drobno nożem, pózniej zagniećcie tylko do połączenia składników).
Obwińcie folią i włóżcie do lodówki na pół godziny.
W tym czasie nagrzejcie piekarnik do 190 st. Śliwki przygotujcie, wymieszajcie z cukrem (ilość zależna od tego jak słodkie są śliwki i jak słodkie ciasta lubicie:) ), mąką ziemniaczaną, orzechami i likierem. Przygotujcie kruszonkę- masło rozpuśćcie, dodajcie do niego cukier, mąkę i cynamon i zmieszajcie razem, możecie "uformować" niewielkie grudki.
Ciasto wyciągnijcie z lodówki. Rozwałkujcie i wyłóżcie nim przygotowaną wcześniej formę- u nas klasyczna forma do tarty, ok 25 cm, ale możecie też użyć większej- ciasto będzie wówczas trochę niższe. Włóżcie do piekarnika, podpieczcie przez około 15 minut, ostudzcie. Na ostudzony spód rozsypcie bułkę tartą, na to nałóżcie owoce, na owocach rozłóżcie kruszonkę.
Pieczcie około 40-45 minut.
Wystudzone możecie posypać cukrem pudrem.
Świetne ciasto i sesja!
OdpowiedzUsuńA na moim śliwkowym drzewie tylko jedna śliwka...
Dziękujemy serdecznie :). Chętnie się śliwkami podzielimy :)
UsuńŚliwki, cynamon... Jesienne ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuń