Składniki
1 kg śliwek
1 kg czerwonej cebuli
300 g brązowego cukru (lub mniej jeśli śliwki są słodkie)
1 łyżeczka soli
200 ml octu z czerwonego wina
0,25 łyżeczki cynamonu
kilka gałązek tymianku
Przygotowanie
Śliwki umyjcie, wydrylujcie, drobno pokrójcie, wsypcie do rondla. Zasypcie cukrem, odstawcie na godzinę, w międzyczasie drobno posiekajcie cebulę. Do śliwek dodajcie pokrojoną cebulę, sól i ocet, zagotujcie, gotujcie tak około 1-1,5 godziny, aż zawartość zmięknie i płyn lekko się zredukuje.
Pod koniec gotowania dodajcie listki tymianku i cynamon, wymieszajcie dokładnie, pogotujcie jeszcze chwilę. Gorący chutney nakładajcie do wyparzonych słoików, zakręćcie. Jeśli nie macie zaufania do produktów niepasteryzowanych, pasteryzujcie około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz