piątek, 29 sierpnia 2014

WĘGIERKI W OCCIE BALSAMICZNYM


Wróciliśmy. I od progu wpadliśmy w wir pracy.
Przygotowanie pokoiku dla dzieciaczków przed rozpoczęciem roku szkolnego pochłania niemalże cały nasz czas i energię. Pózno już, a w głowie przyczaiło się tyle pomysłów… 
Oliwka i Tymuś przeszczęśliwi, my nie możemy się na pokoik napatrzeć, tylko godziny uciekają nam jakoś zbyt szybko.
I jeszcze śliwki z Zamojszczyzny czekają na swoja kolej :)
Robimy więc. Za jakiś czas, na relaks przy serach, mamy przekąskę idealną.

Składniki
1,5 kg węgierek
0,5 l octu balsamicznego
0,5 l wytrawnego, czerwonego wina
300 g brązowego cukru
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka listków laurowych
0,5 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie
Węgierki umyjcie, przez 2 minuty sparzcie wrzątkiem. Osączone ułóżcie w przygotowanych słoikach, dodajcie rozmaryn i liście laurowe.
Gorczycę, cukier, wino i ocet zagotujcie. Gorącym płynem zalewajcie śliwki w słoikach. Zakręćcie, odstawcie na minimum 2 tygodnie.





 Przepis znaleziony w "Konfitury i spółka".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...