Nie pozostaje nam nic innego jak ogromnie przeprosić za ostatnie zaniedbania. Jak zwykle zbyt dużo spraw i zbyt mało czasu. Dziś obiecujemy poprawę i serwujemy Wam pomysł na spędzenie jesiennego popołudnia w pysznym, kruchym towarzystwie piegowatych przyjaciół. Do tego koc, szklanka ciepłego mleka lub kubek gorącej herbaty....co wybieracie?
Składniki
tabliczka czekolady deserowej
50 g orzechów włoskich
120 g masła
250 g mąki
80 g cukru
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Przepis, autorstwa Ani Starmach, jest banalnie prosty. Ciasteczka będą gotowe do pieczenia zanim piekarnik zdąży się nagrzać. Najlepiej załatwić sprawę mikserem;) Utrzyjcie masło z cukrem i jajkiem, dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Oczywiście wszystko na wolnych obrotach. Teraz dosypcie drobno posiekane orzechy oraz czekoladę. Teraz uformujcie Wasze ciasteczka, najwygodniej zrobić kulkę i trochę ją spłaszczyć. Ułóżcie na blasze, pieczcie około 15 minut w 180 stopniach. Zależy od wielkości ciasteczek, sami zobaczycie kiedy się odpowiednio zarumienią. Powodzenia:)
Nie, nie, tylko nie ciepłe mleko... Ale gorąca herbata i piegowate ciasteczko - jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że gorące kakao też mogłoby się sprawdzić;)
OdpowiedzUsuń